Tristan Viviora i Leona Mijošek, 8.a

Od želudca do izmetnog otvora


Kada pepsin završi razgradnju, sadržaj želudca prelazi u tanko crijevo. Ono je dugačko od 5 do 6 m i započinje dvanaesnikom. U dvanaesnik se ulijevaju žuč iz jetre i probavni sokovi gušteraće. Jetra luči žuč, koja se nakuplja u žučnom mjehuru. Zadaća žuči je da rasprši masti na sitne kapljice. Time su ubrzava razgradnja masti. 

Gušterača luči niz enzima koji pomažu u razgradnji masti i razgradnji ugljikohidrata i bjelančevina. Svojom lužnatošću gušteračni probavni sokovi neutraliziraju kiseline pristigle iz želudca. To je važno za zaštitu sluznice dvanaesnika od kiseline i za djelovanje enzima gušterače.PEPSIN:                          GUŠTERAČA:                            TANKO I DEBELO CRIJEVO:          JETRA:

Kada u tankom crijevu završi razgradnja hrane, započinje upijanje hranjivih tvari. za to su u tankome crijevu dobro razvijene crijevne resice.


To su izdanci u unutarnjoj stijenci crijeva koji povećavaju površinu za upijanje razgrađenih tvari 

Debelo crijevo slijedi nakon tankog crijeva. Dugačko je oko 2m. početni dio debelog crijeva naziva se slijepo crijevo. krajnji dio slijepog crijeva ja tijekom evolucije zakržljao i suzio se zbog nekorištenja, a naziva se crvuljak.

U neprobavljenim ostatcima hrane ima dosta vode i mineralnih tvari koji su korisni za organizam pa se oni iz debelog crijeva vraćaju u krvotok.

Od neprobavljenih, nepotrebnih i štetnih tvari uz pomoć bakterija formira se izmet koji se kroz izmetni otvor izbacuje iz organizma.

izvori: udžbenik Biologija 8

 https://bs.wikipedia.org/wiki/Pepsin
https://miss7zdrava.24sata.hr/zdravlje/gusteraca-dvostruka-uloga-zlijezde-koju-ne-treba-provocirati-16569
https://sites.google.com/site/gfxghrz/zeludac-tanko-i-debelo-crijevo
https://miss7zdrava.24sata.hr/zdravlje/gusteraca-dvostruka-uloga-zlijezde-koju-ne-treba-provocirati-16569
https://sites.google.com/site/gfxghrz/zeludac-tanko-i-debelo-crijevo
https://miss7zdrava.24sata.hr/zdravlje/gusteraca-dvostruka-uloga-zlijezde-koju-ne-treba-provocirati-16569 https://sites.google.com/site/gfxghrz/zeludac-tanko-i-debelo-crijevo

https://www.herba.hr/prehrana-kod-bolesti-jetre-z74